Cap. XX – Sufletul liberat de vointa sa trebue sa stea inaintea lui Dumnezeu

Nadajdueste, frate, in Insusi Dumnezeu Care te chiama: „Veniti la Mine toti cei osteniti si impovarati si Eu va voiu odihni” adica veniti voi toti cei ce sunteti osteniti si insarcinati si Eu va voi odihni. Urmeaza acestei chemari si asteapta venirea Sfantului Duh. Arunca-te hotarit, cu ochii inchisi la noianul dumnezeiestii Providente si a vecinicei bunevoiri. Trebue sa fii purtat de puternicile valuri ale vointei lui Dumnezeu, ca un lucru neinsufletit, fara a te impotrivi cu vointa ta, ca sa ajungi la limanul mantuirii tale.

De aceea, facand aceasta de mai multe ori pe zi, nevoeste-te, si sileste-te cat vei putea, atat dinauntru cat si din afara, sa te apropii cu toate puterile sufletului la acele lucrari ce te indeamna a iubi pe Dumnezeu. Ele sunt: rugaciunea si vecinica amintire de dulcele lui nume, lacramile varsate din dragostea Lui, cucernicia si bucuria cea fierbinte catre Dansul si celelalte lucruri duhovnicesti. Aceste fapte sa fie totdeauna nesilite ca sa nu te slabeasca prin nevointele nechibzuite si suparatoare, incat sa te asupreasca si sa te faca neprimitor si neincapator.

La aceasta primeste si sfatul celor iscusiti si cauta a te obicinui totdeauna sa doresti bunatatile, binefacerile iubite si neincetate ale lui Dumnezeu, dela inceput pana la sfarsit.

Primeste cu smerenie picaturile si dulceata ce se va pogori in sufletul tau din aceasta bunatate a Lui.

Toate acestea si mai ales lacramile (+) nu le cauta cu sila ci stai linistit, in singuratate launtrica rugandu-te pentru ele si asteptand a se adeveri deplin vointa lui Dumnezeu in tine. Cand iti va da lacrami ele vor fi dulci si roditoare, fara osteneala ta. De aceea le vei primi cu toata dulceata, si mai ales cu toata umilinta. Cheia cu care se deschid comorile duhovnicesti ascunse ale cunoasterii si ale dragostei dumnezeiesti este lepadarea complecta de sine totdeauna si in orice fapta. Tot cu aceasta se inchide usa necunostintei si a racelei avuta pana atunci.


(+) Una e plansul, alta sunt lacramile. Plansul e un gand amar, trist si o durere a inimii, caci:
a) am maniat pe Dumnezeu cu pacatele noastre si am calcat poruncile Lui;
b) ne-am lipsit de darul Lui din aceasta viata si de imparatia Lui dupa moarte, si
c) cu pacatele noastre ne-am facut vinovati muncilor vecinice.
Aceasta durere se face ca o greutate si se coboara pe inima, ori o impunge ca un bold si de aci provin suspinurile cele adanci. Cand ele cresc, se umple inima, ies lacrami din ochi, dar prin lucrarea harului lui Dumnezeu, Cel ce ne darueste acestea, a ne spala de pacate si a imblanzi dumnezeiasca Lui manie. Caci, dupa cum e scris ca Dumnezeu invirtoseaza inima: „Invartosat-ai inimile noastre ca sa nu ne temem de Tine” (Isaia, 63,17) tot astfel este scris ca prin darul si lucrarea harului Sau smereste inimile. Deci trebuie sa plangem totdeauna. E in mana noastra, si se aseamana cu intoarcerea si pocainta fiului desfranat. Caci acestea sunt darurile Lui si ne aseamana cu imbratisarile si sarutarile dumnezeiescului Parinte facute celui desfranat, cum zice Grigorie al Tesalonicului .


Sa doresti a sta cat este cu putinta cu Maria la picioarele lui Hristos si asculta ceea ce iti zice Dumnezeu. Ia seama ca, vrajmasii tai, (din care cel mai mare esti tu insuti) sa nu-ti impiedice aceasta sfanta tacere. Si cand cauti cu mintea pe Dumnezeu pentru a te odihni, nu cere locuri si semne de hotar cu imaginatia ta neputincioasa si stramta (+). El este nemarginit si se afla pretutindeni in toate, dar mai ales toate lucrurile se afla intr-Insul.


(+) De aceea Fericitui Augustin in rugaciunile lui de dorinta, intreband astrele, stelele adancul si celelalte fapturi daca sunt Dumnezeul lui si afland dela dansele, ca nu locueste in ele, apoi intorcandu-se a aflat ca Dumnezeu locueste in el.

De aceea se mustra, caci cauta pe Dumnezeu in cele din afara, pe cand El era intr-insul.


TuIl vei afla in sufletul tau (+) totdeauna cand Il vei cauta cu adevarat, ca sa-L afli numai pe El si nu pe tine. Caci desfatarea lui Dumnezeu este a sta cu noi fiii oamenilor, cum am zis mai inainte, a ne face vrednici Lui, fara a avea vreo trebuinta de noi.


(+) Dar aceasta insemneaza ca Dumnezeu este in suflet. Se comunica nu dupa fiinta, ci dupa harul si lucrarea Sa, cum zic sfintii teologi. El se afla nu numai la lucrarea sufletului, ci mai ales la fiinta lui. Daca El este creatorul fiintelor, apoi numai El locueste si se uneste cu fiintele, prin fiinte, ale trupului si gandului, cum delicat vorbeste acel inalt la minte Grigorie al Tesalonicului in scrisoarea catre Varlaam. Dar mai ales si mai adevarat, El este tot punctul in care se alcatuesc si se intaresc toate fiintele ce sunt, cum spune: „Intru Dansul, vietuim, ne miscam si suntem (F. Ap. 27, 28). Am zis ca numai Dumnezeu se uneste cu fiintele, caci nici o zidire, ori duh ori trup, nu se uneste cu fiinta altei zidiri ci numai cu fapta, incat nici diavolul nu se poate uni cu fiinta sufletului, ci se impartaseste cu lucrarea lui numai dupa injugare, cum zice tot Grigorie al Tesalonicului.


Cand citesti ori meditezi Sfanta Scriptura, n-o face numai pentru a intoarce filele. Opreste-te la acele cuvinte unde-i odihna, umilinta, dragoste dumnezeiasca si duhovniceasca bucurie. Indulceste-te de Dumnezeu ori in ce fel voeste El a ti se da. Nu te teme daca ai lasat ceeace aveai randuit a cugeta, caci tot scopui si sfarsitul acestor nevointi este a te indulci de Dumnezeu.

Dar sa nu alegi din calcul acest scop si sfarsit al indulcirii de Dumnezeu, ci pentru a iubi mai bine sfanta Lui voe.

De aceea, cand afli sfarsitul, nu trebue sa te mai ingrijesti de cele din mijloc, randuite nu pentru altceva decat a castiga acest sfant sfarsit.

Tot astfel si cand cugeti la ceva, la patimile lui Iisus Hristos, ramai la ceea ce te umileste mai mult, si mediteaza mai multa vreme. Una din cele mai mari piedici ale pacii este a te ingriji, frate, si a-ti lega gandul de a te sili sa strabati atatea Catisme ale Psaltirei pe zi, atatea capitole din Sfanta Evanghelie ori din sfintele Epistole, si a te turbura daca nu le vei trece numai fara a te ingriji sa se umileasca inima din cele citite, ori a lua in minte vre-o intelegere duhovniceasca din ele. (+)


(+) Aceasta o zice si avva Isaac, poruncind a lasa cantitatea, cunoasterea masurilor, stihurile si rostirea pe din afara, ci numai a strabate cu mintea noastra cugetarea celor zise, pana ce se desarta sufletul, fie spre slava lui Dumnezeu, fie spre umilinta folositoare. Si atunci turburarea nu poate bea ca o lipitoare toate intelegerile duhovnicesti ale celor citite. Vezi si cuvantul cap. 28, ai avvei Isaac unde zice ca trebuie sa citim slujba noastra fara nici o turburare. Daca gandul ne-ar spue sa ne grabim, putem lasa o slova, sau cat vom voi. (Cuv. 33. si cuv. 28).


Aceasta nu e altceva decat a cauta pe Dumnezeu fugind de Dumnezeu, a voi sa slujesti lui Dumnezeu, fara a face voia Lui. Daca doresti a umbla cu imbunatatire in aceasta viata si sa ajungi la scopul dorit, sa nu ai alt scop decat a afla pe Dumnezeu. Si unde vroeste El acolo sa se arate. Atunci lasa orice lucru si nu merge mai inainte, pana ce nu ai voie. Uita orice si te odihneste numai in Dumnezeu.

Iar cand El nu ti se arata intoarce-te iarasi si-L cauta, continua-ti nevointele totdeauna cu acela scop si dorire, adica prin ele sa afli pe Cel iubit al tau. Dar cand L-ai aflat lasa orice lucru si odihneste-te intr-Insul. Atunci se implineste dorinta Lui.

Mai cugeta si la aceasta. Multe fete duhovniceti isi pierd pacea, caci se departeaza cu nevointele lor, deoarece li se pare ca de nu le vor sfarsi pe toate nu fac nimic. In aceasta pun desavarsirea si se fac urmatorii vointei lor. Se chinuesc, se ostenesc foarte mult fara a ajunge vreodata la adevarata odihna si liniste launtrica, in care se afla si se odihneste in adevar Dumnezeu.

Nicodim Aghioritul – Razboiul Nevazut
Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: