Cap. XVII – Pacea sufletului se castiga cu smerenia si saracia duhului

Pacea sufletului se castiga cu smerenia si saracia duhului. (+)


(+) Intr-adevar, smerenia, pacea si blandetea inimii sunt atat de strans legate incat unde este una, acolo e si ceaialta. Cel bland cu inima e si smerit si invers, cel smerit cu inima este si bland. De aceea si Domnul le zicea: „Invatati dela Mine, ca sunt bland si cu inima smerita” (Mt. 11, 29).

Frate, daca iti place a avea pacea inimii, sileste-te a intra intr-insa prin usa smereniei. Nu-i alta intrare intr-insa decat smerenia.

Pentru a castiga smerenia se cuvine, mai ales la inceput, sa te silesti si sa te ostenesti si a primi toate necazurile si piedicile ca pe niste surori iubite. Fugi de orice slava si cinste. Doreste a fi defaimat de oricine si sa nu te sprijine ori sa te mangaie altcineva decat Dumnezeu.

Aseaza si intareste acest gand in inima ta. Numai El este binele, scaparea ta; toate celelalte lucruri sunt pentru tine atati spini, cari, bagati in inima ta, te vor rani mortal.

Desi te rusineaza cineva, nu te mania, ci sufere cu bucurie, fiind convins ca atunci Dumnezeu e cu tine. Nu dori nici o alta cinste decat a patimi pentru dragostea lui Dumnezeu si pentru ceea ce sporeste slava Lui.

Sileste-te a te bucura cand cineva iti zice cuvinte de ocara, fie ca te mustra, fie ca te defaima. Sub acest praf si necinste mare comoara-i ascunsa. Daca o vei desgropa, vei deveni bogat pe nesimtite, si nu-si vor da seama nici cei ce-ti ofera acest dar, adica cei ce te necinstesc. Sa nu cauti a fi iubit de cineva in viata, nici cinstit, ca sa renunti a patimi cu Hristos cel rastignit si sa te impiedice cineva. Pazete-te pana si de tine, ca de cel mai mare vrajmas ce te ataca. Sa nu urmezi vointei si mintii tale, daca nu vrei sa pieri.

De aceea tine totdeauna armele, gata a te apara. Si cand vointa vrea sa se aplece la vreun lucru, fie chiar sfant, arunca-o, goala inaintea lui Dumnezeu, cu adanca smerenie, roaga-L ca fie spre dansa voia Lui iar nu a ta. Aceasta numai cu pofte din inima, fara vreo amestecare a iubirii de sine. Da-ti seama ca singur nu poti face nimic.

Pazeste-te de ganduri ce par a aduce sfintenie si de ravna fara socoteala. De aceea alegoric zice Dumnezeu: „Luati seama de proorocii mincinosi, cari vin la voi in haine de oi, iar inlauntru sunt lupi rapitori, din roadele lor ii veti cunoaste” (Mt. 7, 15). Roadele lor sunt sa lase in suflet intristare si suparare. Caci toate cele ce te departeaza de smerenie, pace si liniste interna, in orice forma ar fi, sunt proorocii mincinosi, imbracati in chip de oi poate cu fatarnicie de ravna, pentru a folosi pe aproapele tau fara socoteala, in realitate sunt lupi rapitori ce-ti rapesc smerenia si acea pace si liniste de care oricine doreste progres temeinic, are atata nevoe.

Si cu cat lucrul are mai multa fata si chip de sfintenie cu atat trebue sa-l cercetezi mai temeinic. Fa aceasta cu multa odihna si liniste launtrica, dupa cum am spus. Iar daca vreodata te-ai aratat lipsit, de vreuna din acestea nu te turbura, ci smereste-te inaintea Dumnezeului Tau, recunoaste-ti neputinta si invata-te pentru viitor. Caci poate aceasta e slobozita de Dumnezeu ca sa smereasca o mandrie ce se afla ascunsa in tine si tu n-o cunosti.

Chiar de simti vreodata ca-ti impunge sufletul cu vreun fel de ghimpe ascutit si otravitor, nu te nelinisti, ci ia seama mai cu atentie sa nu treaca la maruntaele tale. Trage-ti inapoi inima, afunda cu dulceata voia ta, in focul pacii si al linistii, pazind sufletul curat pentru Dumnezeu, pe care vei afla totdeauna in maruntaele si in adancurile inimii, pentru indreptarea socotelii tale. Incredinteaza-te ca totul ti se intampla din cauza nepriceperei tale. Numai astfel iti agoniseti folos si te invrednicesti de cununa dreptatii gatita tie de mila lui Dumnezeu.

Nicodim Aghioritul – Razboiul Nevazut

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: