Cap. IV – Impartasirea duhovniceasca si mintala

Desi prin Impartasire nu putem primi pe Domnul decat odata pe zi, totusi duhovniceste si mintal Il putem primi in orice ora si in orice minut, prin savarsirea tuturor virtutitor si a poruncilor, indeosebi a dumnezeiestii rugaciuni – mai ales cea mintala. (+)
(+) Caci celelalte virtuti fac indemanatec pe cel imbunatatit a se uni cu Dumnezeu, dar nu-l unesc. Insa rugaciunea mintala are aceiasi putere ca-l si uneste cu Dumnezeu. (Vezi cap. XLV, part, I). Celelalte virtuti se aseamana cu uneltele ce potrivesc doua scanduri, iar rugaciunea cu cleiul care lipeste aceste scanduri potrivite.

De aceea marele Grigorie al Tesalonicului a zis: Puterea rugaciunii lucreaza intinderea omului la Dumnezeu si munirea cu El. Aceasta e legatura cuvantatorilor cu Creatorul creaturilor.
Caci Domnul se afla tainuit in virtuti si in sfintele porunci. Cine face o virtute ori indeplineste o porunca, primeste indata in sufletul sau pe Domnul cel ascuns intr-insele, caci El a randuit a locui cu Tatal in cel ce va pazi poruncile Lui: „De ma iubeste cineva, va pazi cuvantul Meu si Tatal Meu Il va iubi si la el vom veni si vom locui intr-insul”.(+)
(+) Sfantul Maxim, din acest citat, a scos concluzla ca cel ce face poruncile Domnului primeste in sufletul sau nu numai pe Domnul ci pe Parintele Sau si pe Sfantul Duh cel nedespartit de Tatal.

Primeste in sine toata Sfanta Treime si sa devii locasul Ei.
Aceasta impartasire si unire nu poate fi luata dela noi de vreo creatura decat de lene ori alta gresala a noastra. Uneori e atat de roditoare si bine placuta lui Dumnezeu, incat intrece multe impartasiri tainice primite cu nevrednicie. De cate ori te vei pregati de acest fel de impartasire vei afla sarguitor si gata pe Fiul lui Dumnezeu, Cel ce te poate hrani duhovniceste cu mainile Sale.
Pregatirea aceste impartasiri mintale fa-o astfel: Intoarce-te cu gandul la Dumnezeu. Arunca o scurta privire, deoparte la pacatele tale, iar de alta la Dumnezeu, intristeaza-te pentru mahnirea ce I-ai facut si, cu toata smerenia si credinta, roaga-L sa primeasca a veni in sufletui tau cel sarac, cu nou har, pentru a-l tamadui si imputernici contra vrajmasilor.
Ori, cand voiesti a te ridica contra unei pasiuni, a face vreo noua virtute, a pazi vreo porunca, fa aceasta cu scopul a-ti gati inima pentru Dumnezeu, Cel ce ti-o cere totdeauna. Apoi intoarce-te la El, striga-L cu pofta sa vie cu Darul Sau, sa te vindece si sa te libereze de vrajmasi, ca numai El sa fie Stapanul inimii tale.
Aminteste-ti rugaciunile inainte de Impartasire si zi cu inima aprinsa: „Cand, Domnul meu, sa te primesc …”
Iar daca voiesti a te impartasi duhovniceste si mai bine, de cu seara propune-ti asprele petreceri, indeplinirea virtutilor si orice ai face spre aceasta tinta: sa primesti duhovniceste pe Domnul. Dimineata, cum se face ziua socoate: Ce bine! Ce buna norocire! Ce fericire e in acel suflet care se impartaseste tainic cu credinta! Caci prin sfanta Taina a Eucharistiei se recastiga virtutile pierdute si sufletul se intoarce la frumusetea de mai inainte.

De la impartasirea tainica treci la cea duhovniceasca. Sileste-te a aprinde in inima ta o mare pofta a de a-L primi duhovniceste si mintal. Dupa ce te vei aprinde, intoarce-te la Domnul si zi: „Domnul meu, fiindca nu te pot primi azi tainic, Tu, bunatate si putere nezidita, fa sa te primesc duhovniceste cu vrednicie, acum si in orice ora si in orice zi, dandu-mi un nou har si putere contra pasiunii si vrajmasului. (+)
(+) Cei ce nu se pot impartasi tainic cu Hristos in Sfintele Taine, fie ca sunt in pustie unde nu e preot, jertfelnic si biserica, fie ca sunt la lume, dar sunt opriti de duhovnic pentru vreun pacat, pentru un viciu, – acestia desi au pofta si dragoste a se impartasi tainic cu Hristos dar pentru cauzele amintite sunt opriti – pot insa sa priveasca, mintal si duhovniceste pe Hristos, dupa cum spune Nicolae Cabasila, in „Talcuirea Liturghiei” (cap. 42).

Caci Hristos aflator in Taine, mintal si nevazut le da sfintenia cea din Taine, in chipul stiut de Dansul.

Nicodim Aghioritul – Razboiul nevazut

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: