Inima in Marele Post (V)

A cincea saptamana

„Au trimis Dumnezeu pre Duhul Fiului său în inimile voastre, carele strigă: Avva Părinte.” /Gal. 4:6/

 1. De ce ne este randuit postul? Cred că pentru a ne aminti mai bine obarşia noastră. Ca să ne amintim că nu santem doar rodul pămantului, ci al cerurilor – mai intai de toate al cerurilor. Ca să ne aducem aminte că santem neam ales, şi că Tatăl nostru e insuşi Impăratul cerurilor şi pămantului.

2. De ce Maica noastră Biserica Pravoslavnică ne-a randuit un astfel de post aspru? Fără indoială, pentru ca să ne intoarcem mintea de la toate măruntele griji zilnice şi să cugetăm la ceea ce e de căpătai şi cu adevărat contează. Ca să ne amintim obarşia noastră şi adevărata noastră cale şi adevărata noastră patrie.

3. Ştii tu, fiul meu, de ce Maica noastră Biserica Pravoslavnică ne-a randuit postul? Negreşit, pentru a ne aminti că măcar de santem făcuţi din pămant, nu pămantul ne-a făcut, căci şi pe el a trebuit cineva să-l zidească. Ca să ne amintim de cerul care il purtăm in noi, in această coajă trupească şi pămantească. Şi să putem despărţi in noi cele cereşti de cele pămanteşti, şi cele veşnice de cele stricăcioase, şi cele netrecătoare de cele trecătoare, şi pe călător de maşina călătorului.

4. In om, inima este de căpătai. In inimă e sangele, in sange e sufletul, in suflet e duhul. Inima trupească şi sangele sant din pămant şi spre pămant tind, sufletul şi duhul sant din ceruri şi spre ceruri tind. De aceea se poate vorbi despre inima din inimă, adică de inima duhovnicească din inima trupească. Căci, de nu ar fi aşa, cum ar fi putut spune Atoateştiitorul: din inimă ies gandurile rele, minciuna şi hula? Cum ar putea acestea ieşi din carne şi din sange? Iată, acestea numai din suflet şi din duh pot ieşi!

5. Duhul este in suflet şi duhul mişcă sufletul. Cum e duhul, aşa şi sufletul. Dacă duhul este robit, şi sufletul este robit. Dacă duhul este indumnezeit, tot sufletul este indumnezeit. Dacă sufletul tău a primit de la Tatăl lui Hristos Duhul care a fost in Hristos, atunci acelaşi Duh te va face şi pe tine fiul lui Dumnezeu. Acelaşi Duh, din inima ta duhovnicească, din miezul sufletului tău, strigă către Dumnezeu: Avva, ce va să insemne Părinte!

6. Sant insă şi duhuri nu de la Dumnezeu, care mişcă sufletul impotriva lui Dumnezeu. Invăţaţi’vă să deosebiţi duhurile! Neincetat, roagă-te lui Dumnezeu să iţi dăruiască Sfantul său Duh, acelaşi care a fost in Fiul lui Dumnezeu Iisus Hristos şi care S’a pogorat asupra Apostolilor la Cincizecime şi care a mişcat sufletele tuturor sfinţilor şi drepţilor pană in ziua de azi.

7. In această a cincea săptămană a Postului Mare, tu vei dărui inima ta lui Dumnezeu. Şi cand sufletul tău se va linişti, Dumnezeu va trimite Sfantul Duh să primească inima ta, să se sălăşluiască in inima ta şi o ia şi să o călăuzească.

8. Cum vei simţi că adevăratul Duh al lui Dumnezeu a venit in inima ta? E uşor şi simplu, spun sfinţii purtători de duh: după bucuria şi mangaierea ce se va răspandi in intreaga ta fiinţă. După pacea şi liniştea din inima ta. După puterea şi tăria şi lumina din tine. Şi mai ales pentru că nu vei putea vorbi altfel despre Dumnezeu decat zicand: Părinte!

9. Pentru aceasta, bine vei cuvanta această săptămană a Postului Mare şi bine vei cuvanta sfinţii lui Dumnezeu, care au randuit postul. Şi vei mulţumi Maicii tale Biserica Pravoslavnică că te-a deprins cu postul. Căci vei vedea caştigul postului, iar postul se va indreptăţi in faţa minţii tale. Slavă şi mulţumită Domnului in veac şi in veacul veacului. Amin.

(Inima in Marele Post – Sfantul Nicolae Velimirovici)

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: